Tessa in de media

06-02-2018

Siza krijgt forse subsidie voor testen zorgrobots

Siza krijgt een subsidie van bijna drie ton om samen met andere partijen robotica in de langdurige zorg te testen. Het bedrag van € 294.720 is toegekend door het subsidieprogramma OP Oost, dat bedrijven en kennisinstituten wil stimuleren meer omzet te halen uit nieuwe producten.

Cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals van Siza testen enkele sociale robots in hun eigen zorg of woonomgeving. Het gaat onder andere om een robot die helpt om structuur aan te brengen en een robot die ondersteunt bij revalidatie.

Het testen gebeurt in nauwe samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), Mijnrobots.nl (Wijchen), Tinybots B.V. (Nijmegen), Roessingh Research and Development B.V. (Enschede), Gable Systems B.V. (Hengelo) en Stichting Zuyd hogeschool (Heerlen).
Lees verder
08-12-2017,
Stéphanie Korpershoek

Structuur én autonomie dankzij Tinybot Tessa

Robotica en digitalisering zijn inmiddels niet meer weg te denken uit onze samenleving. Robots kunnen niet alleen praktische dingen doen, maar mensen ook motiveren of structuur bieden, zodat ze langer actief blijven en hun autonomie kunnen behouden. ‘Bij Tessa ligt de focus op de mens en zijn behoeften.’

Zomaar een dag uit het leven van mevrouw Tienstra. Als ze om 8.30 uur aan het ontbijt zit aan haar keukentafel speelt Tessa haar favoriete muziek af. Mevrouw Tienstra zingt gezellig mee. Om 10.30 uur vraagt Tessa aan haar of ze mee wil gaan wandelen. Want, zo zegt ze, ‘Dat kan ik zelf niet. En ik wil zo graag een stukje wandelen.’

Na de middagboterham attendeert Tessa mevrouw Tienstra op de afspraak die ze over een half uur met haar dochter heeft staan. ‘Trekt u alvast uw schoenen aan? Marlies gaat straks naar de kapper met u.’
Lees verder

23-11-2017,
Michiel van der Geest

Digitale innovaties die zorg kunnen verbeteren, worden nog weinig gebruikt - is daar iets aan te doen?

Tessa is een succesvolle toepassing van e-health, iets dat in de praktijk niet vanzelfsprekend is, blijkt uit een vandaag verschenen rapport over de stand van e-health in Nederland van Nictiz en Nivel, twee onderzoeksinstituten voor de zorg. Dat is opmerkelijk, want de verwachtingen van e-health zijn hooggespannen. Dit kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor de verdere verspreiding ervan, en elke zorgverzekeraar heeft het boven aan de prioriteitenlijst staan: digitale innovaties zijn onmisbaar als de zorg beter, persoonlijker en goedkoper moet worden.
Lees verder
07-11-2017,
Dyezzie Engel

TINYBOTS TESSA

Ze vroeg wat ik belangrijk zou vinden voor de ouderen. Tja, gezien de regering maar wil dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig blijft wonen, kwam ik uit op de veiligheid. Ouderen zijn een kwetsbare groep en hoe vaak lees je tegenwoordig niet over dat ze overvallen zijn in hun eigen woning. Als ik daar over nadenk zou ik denken aan een deurbel met stem en naamherkenning. Lisa vertelde me over Tessa. Tessa is een kleine robot, die op haar plek blijft staan, maar die ondersteuning biedt aan de ouderen. Ze liet me een filmpje zien. Dit was zeer indrukwekkend! Goh, als ik dit had geweten op het moment dat mama nog zelfstandig woonde, dan had ze een Tessa van me gekregen! Ik ga er nu verder zelf niets over schrijven. Ik ben even gaan zoeken en kwam een mooi item op YouTube tegen waarin Wang Long Li meer uitleg over Tessa geeft. Kijk en bewonder en deze link!
Lees verder
30-09-2017,
Samira Himmit

Actiever dankzij een robot

Inmiddels bestaat het team van Tinybots uit zeven fulltime werknemers. En worden er honderd Tessa’s getest door diverse zorgorganisaties. Particulieren met geduld kunnen haar alvast bestellen, begin volgend jaar wordt zij geleverd.Het afspelen van muziek en het aansporen tot activiteiten behoren ook tot de functionaliteiten van Tessa. Een leuk praatje maken lukt echter niet. „Tessa is geen gesprekspartner. Dat is ook niet ons doel. We willen menselijk contact niet vervangen, maar juist bevorderen”, zegt Li. Dus doet de robot bijvoorbeeld suggesties voor het maken van een wandeling met de buurvrouw.
Lees verder

10-07-2017,
Jan Taco te Gussinklo

Grote toekomst voor Tinybots

Op de Hogeschool Windesheim is Tinybots ingeschakeld bij Promemo , het expertisecentrum voor dementie. Een laagdrempelige toepassing van robotica, waarbij ouderen oproepen krijgen te horen, bijvoorbeeld als ze wat extra zouden moeten drinken bij warmte. Dat oproepen doet dan een vriendelijke robot Tessa. Maar ook muziek kunnen ouderen op aanvrage te horen krijgen. Er wordt gewerkt aan spraakherkenning, waarbij dialecten wel een stevige uitdaging vormen. De bedoeling is verder het ontwikkelen van strikt persoonlijke toepassingen (een keuze uit meerdere afzonderlijke functies). Er is beslist ook respect voor de privacy. 
Lees verder
14-04-2017,
Redactie van Siza

Eerste Tinybots ‘Tessa’ ingezet

Begin maart namen vier cliënten van Siza zorgrobot Tessa in gebruik, in de vorm van een pilot. Tinybot Tessa geeft gesproken reminders en suggesties om mensen die behoefte hebben aan dagstructuur, voor te bereiden op wat er op de planning staat. Ook wanneer zorgprofessionals niet aanwezig zijn, helpt Tessa met de dagstructuur. De begeleider (of mantelzorger) kan de reminders instellen via een app, dat kan ook op afstand. Een aantal cliënten vult zelf hun afspraken in, in overleg met hun begeleider. Een mooi voorbeeld hoe slimme technologie ervoor kan zorgen dat mensen met een beperking beter hun eigen leven kunnen leiden.
Lees verder
28-03-2017,
Myrthe van Gils

In gesprek met Tinybots

De zorgsector komt handen tekort. De sociale robot Tessa helpt mensen met een cognitieve beperking een handje in huis zonder alle taken over te nemen. Zo draagt Tinybots een steentje bij aan betere zorg en een betere wereld.

Wat is Tinybots?

‘Tinybots ontwerpt robots zoals Tessa die een sociaal hulpje zijn voor mensen met een cognitieve beperking. Tessa motiveert, stimuleert en activeert hen door middel van muziek en geheugensteuntjes. Met je account kun je via je laptop of mobiel afspraken inroosteren zodat zij je hieraan zal helpen herinneren. Daarnaast kan Tessa suggesties doen zoals het afspelen van muziek of het opstellen van een boodschappenlijstje. Momenteel testen we Tessa onder meer in de volgende vijf groepen: jongeren met autisme, ouderen met dementie, ouderen zonder dementie, personen met een verstandelijke beperking en mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. We merken bij autistische jongeren dat Tessa hen helpt om structuur in hun dag aan te brengen. Doordat ze zelf hun dagindeling bepalen, behouden de jongeren hun vrijheid. Daarnaast is Tessa gemakkelijk in omgang.’
Lees verder
28-01-2017,
Jacqueline van Ginneken

Proef met mini-robot Tessa bij dementerenden

NIJMEGEN - Een mini-robot genaamd Tessa gaat zeventig mensen in de regio met dementie of een verstandelijke beperking helpen om langer zelfstandig te wonen.
Lees verder
27-01-2017,
Omroep Gelderland

Robot Tessa brengt structuur in het leven

NIJMEGEN - Ze heet Tessa en ze is een robot. Tessa moet structuur brengen in het leven van mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is, zoals mensen met dementie. Vrijdag is Tessa gepresenteerd tijdens de afsluiting van de e Health week op technologiecentrum Novio Tech Campus in Nijmegen.
Lees verder
27-01-2017,
Studio White Cat

Dit is Tessa de sociale robot

27-01-2017,
Redactie van Nieuws uit Nijmegen

Nijmegen maakt kennis met robot Tessa

Vanmiddag werd robot Tessa op de Novio Tech Campus onthuld. De kleine en laagdrempelige robot heeft als doel ervoor te zorgen dat mensen met dementie of een verstandelijke beperking langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
Lees verder
17-11-2016,
Omroepwest.nl

Huis vol snufjes zodat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven

DEN HAAG - Een pratende robot genaamd TESSA die je dagelijks aan afspraken herinnert en suggesties doet wat je zou kunnen gaan doen. Dit is een van de gadgets in een woning in Den Haag vol met snufjes die ouderen moet helpen langer zelfstandig te kunnen blijven.
Lees verder
27-09-2016,
Lore Elzinga

Zorg ontmoet technologie: trends in e-health

De Tinybot, een robot voor mensen met dementie, is een voorbeeld van een product dat gemaakt is vanuit de behoeften van patiënten en mantelzorgers. Dit product heeft zoveel meerwaarde voor deze doelgroepen, dat ze bereid zijn om hiervoor te betalen buiten de zorgverzekeraar om. Bas Bloem en Leonard Witkamp vragen zich af of we dit moeten willen. Moeten we er niet voor zorgen dat verzekeraars dit vergoeden? Maar aan de andere kant zorgen de commerciële partijen wel voor versnelling, omdat ze de markt opgaan buiten het bekostigingssysteem om.
Lees verder

03-08-2016,
Diederik Toet

De mens achter Tinybots: robot voor dementerenden

Lees verder
26-05-2016,
STARTUP VAN DE WEEK
Philip Bueters

Robot Tessa houdt mensen met dementie gezelschap

De Tessa ziet er niet uit als een machine, maar ook weer niet als een knuffelbeest: dankzij de houttinten past hij prima tussen vazen en andere snuisterijen in een doorsnee interieur. Op gezette tijden praat Tessa tegen haar huisgenoot, en stelt dan voor een muziekje af te spelen, of eens wat frisse lucht te gaan happen. De robot 'hoort' aan lange periode van stilte dat het tijd is om in actie te komen, en kan ook met een app worden geprogrammeerd door een familielid of mantelzorger.

Die kan zijn of haar komst alvast laten aankondigen, zodat de Tessa-gebruiker zich daarop alvast kan voorbereiden. Al heeft Tessa antwoord op eenvoudige vragen en past ze zich aan aan haar huisgenoot, een chatbot is het niet. Het lijkt simpel, maar Tessa is gebaseerd op jarenlang onderzoek naar vormgeving en functionaliteit waar mantelzorgers en patiënten echt behoefte aan hebben.
Lees verder
12-05-2016,
'Brand' The Urban Agency

Tinybots wint Rotterdamse Startersprijs

De winnaar van de Rotterdamse Startersprijs is bekend! Tijdens de spannende finale sleepten Wang Long Li en Robert Pauwe van Tinybots vanavond de prijs in de wacht. Hiermee wint Tinybots een jaar lang gratis (volledig ingerichte) kantoorruimte in het Groot Handelsgebouw.
Lees verder
30-04-2016,
Anic van Damme

Meer quality time met je oma door deze robot

Deze maand worden de eerste 150 Tinybots geproduceerd: kleine, pratende robots die dementerende ouderen moeten ondersteunen en gezelschap moeten houden.
Lees verder
26-04-2016

Robots die de mens weer centraal zetten

De komende 20 jaar staan we voor een groot probleem met onze ouderenzorg. Het aantal mensen met dementie verdubbelt en er wordt steeds meer geleund op de mantelzorger. Mantelzorg voor dementie neemt gemiddeld meer dan 20 uur per week in beslag en dit omvat alle zorg die door de naaste sociale kring wordt gegeven. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen, ondersteunen bij persoonlijke verzorging, maar ook het geruststellen van de persoon met dementie en helpen met de dagindeling.
Lees verder