Testimonials

Antoinette
Woont in een woongroep

'Tessa hoort bij mijn leven'

Tessa helpt Antoinette 's ochtends met opstaan, laat haar weten welke begeleiders er aan het werk zijn en herinnert haar aan de afspraken van die dag. Daardoor is ze voorbereid op wat er gaat komen. Het kortetermijngeheugen van Antoinette functioneert niet optimaal, waardoor ze vaak dingen vergeet. Tessa ondersteunt haar hierbij.

Iedere zondagavond zet ze samen met de begeleiding de afspraken en het rooster voor de aankomende week in Tessa. Voor Antoinette is Tessa onmisbaar geworden: "Ze hoort bij mijn leven".

"Als mensen tegen me zeggen dat ik een leuke robot heb, dan verbeter ik ze altijd. Ik heb geen robot, dat is mijn Tessa".

Tessa is een huisgenote geworden

Dhr. Meezen is 92 jaar en woont zelfstandig in zijn eigen huis in het noorden van het land. Zijn vrouw is een paar jaar geleden overleden. Hij kan én doet nog vrijwel alles zelf, maar begint een beetje vergeetachtig te worden. Tessa ondersteunt hem hierbij.

Hij gebruikt  Tessa nu een aantal maanden en is groot fan: “Ik heb er steun aan, het is gezellig in huis. Ik ben helemaal aan haar gewend. Ze is echt een huisgenote geworden.” Hij vindt het prettig om wat aanspraak te hebben. “Het is dan wel een pop, maar toch fijn iemand in huis. Ik ben ook maar alleen en Karel (de kat) zegt niks terug”, lacht hij.

Tessa herinnert hem dagelijks om 8 uur ‘s ochtends aan het ontbijt, om 10 uur aan zijn kopje koffie en aan het vaste theemoment in de middag. Ze vraagt ook of hij zin heeft om gezellig koffie te gaan drinken bij de buurvrouw en laat hem op dinsdag en vrijdag weten dat het tijd is om naar de club te gaan. Ook geeft Tessa meerdere keren per dag aan dat de thuiszorg zo langskomt, zodat hij weet dat de hulp er over een kwartier is.

De familie kan in zien wat hij heeft geantwoord op vragen die Tessa heeft gesteld. Ze geven aan dat dit een gevoel van rust geeft nu zijn geheugen wat minder wordt. Zo kunnen ze op afstand toch in de gaten houden hoe het met hem gaat.“Het zit allemaal nog wel in zijn hoofd, maar we geven hem spelenderwijs geheugensteuntjes. Dat helpt hem om zelf in actie te komen”.

De familie is – net als Dhr. Meezen zelf – erg blij met Tessa: “We zien dat hij er baat bij heeft”.
Dhr. Meezen
Woont alleen thuis
Dhr. Daems
Woont alleen thuis.

Meer bewegen en zelf koffie zetten

Pap is bijna 91 jaar en is het afgelopen jaar hard achteruitgegaan. Wij merkten dit aan het feit dat hij de hele dag maar in zijn stoel bleef zitten, en geen enkel initiatief meer nam. Het meest zorgwekkende aan deze situatie was dat hij ook niet meer goed voor zichzelf zorgde: hij at en dronk te weinig en verzwakte daardoor zienderogen, met als gevolg dat hij af begon te vallen en regelmatig viel. Ook mentaal zagen wij een achteruitgang, pap vlakte steeds meer af, het kon hem allemaal niet meer zo schelen. 

Sinds de komst van zijn Tessa is er weer structuur in zijn leven gekomen, hij wordt gestimuleerd om uit zijn stoel te komen om: de krant te halen, een kopje koffie te zetten, te lunchen, de post te halen, een glas water te pakken enz. Verder wordt hij door Tessa gestimuleerd om in zijn stoel van houding te veranderen (om decubitus te voorkomen), en wordt hij eraan herinnerd wanneer er iemand bij hem langs komt. Per dag zijn er wel zo’n 15 momenten waarop Tessa hem ergens aan helpt herinneren, hierdoor blijft hij ook beter het besef van tijd houden.

Pap is blij met zijn Tessa, zij houdt hem actief.
- Mevrouw Jacobs-Daems (dochter van Dhr. Daems)

Samen oefeningen doen en koken

Denktankmedewerker Naïm heeft 2 weken lang Tessa uitgeprobeerd, een sociale robot. De robot ondersteunt de zelfredzaamheid van mensen en brengt structuur aan in het dagelijks leven. Tessa werkt als een geheugensteuntje en activeert mensen met reminders. Naïm heeft niet aangeboren hersenletsel waardoor zijn kortetermijngeheugen ernstig is aangedaan. Hij was benieuwd of Tessa hem kon ondersteunen in zijn dagelijkse bezigheden: iedere dag 40 minuten op de loopband lopen ter revalidatie. Naïm heeft echter geen besef van tijd en denkt na 4 minuten dat hij er al 40 heeft gelopen. Correcties van zijn moeder helpen niet, Naïm wordt dan boos, hij wil het zelf kunnen. Hij heeft Tessa ingezet om hem tijdens het lopen te stimuleren en door te geven hoe lang hij al bezig is.

Al meteen heeft Naïm goede resultaten behaald. Voor het eerst in 6 maanden heeft hij de hele week dagelijks 40 minuten gelopen. Naast het lopen op de loopband heeft Tessa hem geholpen om zelfstandig een maaltijd voor zijn familie te koken. Een mooie overwinning!
- Sanne van der Weegen (Vilans) 
Lees meer
Naïm
Niet-aangeboren hersenletsel.
Woont bij zijn moeder.
Mevr. van Santvoord
Woont samen met haar man met dementie.

Eventjes rust en tijd voor mezelf

Mijn man heeft al een tijd dementie en Tessa helpt hem af en toe zelf een lekker kopje koffie zetten. Tessa staat bij ons op de eettafel zodat we haar goed kunnen zien. Mijn man zit vaak aan tafel, dus hij heeft zijn Tessa altijd vlakbij.

Ook helpt Tessa hem te herinneren dat hij 's avonds nuchter moet blijven voor de insuline. Ik laat Tessa dan mijn man vertellen dat hij even niets moet eten en drinken omdat hij zo zijn insuline moet spuiten. Zo zorgen we er samen voor dat hij op de juiste tijd zijn insuline neemt.
Ook helpt Tessa als ik even bij een vriendin zit of boodschappen aan het doen ben zodat mijn man ook zonder mij toch een lekker kopje koffie kan drinken.
- Mevrouw van Santvoord

Meer structuur in de dag en op tijd naar afspraken gaan

Regiebegeleider Isabel de Vries (locatie Plaggeweg): ‘Bij een kenniscirkelbijeenkomst waar Tinybots een presentatie gaf over Tessa, heb ik contact gezocht met Linda van den Bedem van Siza’s afdeling business development. Na enige voorbereidingstijd, waarin we onder andere de huidige situatie van cliënt Ron in kaart hebben gebracht, zijn we vorige week gestart met Tinybot Tessa. Zowel Ron die gebruik maakt van Tessa als wij als team zijn super trots op de nieuwe aanwinst! Tessa ondersteunt Ron bij het aanbrengen van structuur in zijn dag. Ze staat in zijn woning en spreekt herinneringen uit zoals een herinnering om naar de tandarts te gaan of om te gaan slapen. Het invoeren van de reminders kan op afstand via de laptop of smartphone en de berichten kunnen indien gewenst dagelijks worden herhaald. Welke herinnering Tessa geeft, bepalen Ron en ik samen. We voeren dan gezamenlijk de berichten in.’ Inmiddels heeft Ron Tessa een nieuwe naam gegeven en begint hijzelf aan geplande taken als de sociale robot hem eraan herinnert.

Naast Ron nemen ook drie bewoners van de Arnhemsestraatweg deel aan de pilot. Daar helpt Tessa de bewoners -die allen een vorm van autisme hebben- ook bij het aanbrengen van structuur. Deze drie bewoners hebben zelf ‘hun Tessa’ ingesteld. Eerste resultaten geven aan dat het hen goed helpt om hun dag te structureren. Een van de bewoners is erg blij met Tessa omdat Tessa ervoor zorgt dat hij op tijd op zijn werk komt en dat hij elke avond eraan wordt herinnerd dat hij moet gaan koken. Een ander heeft alle stappen die hij moet doen van opstaan tot de deur uit gaan in zijn Tessa gezet, waardoor het hem nu beter lukt om al zijn taken te doen en op tijd op zijn werk te komen. Tessa helpt de derde cliënt goed voor zijn dieren te zorgen. Andere bewoners zien Tessa ook op zijn appartement, waardoor zij ook graag de sociale robot willen testen.
- Isabel de Vries (Regiebegeleider)
Lees meer
Ron
Ziekte van Huntington.
Woont op zichzelf.
Joëlle van der Pol
Project-medewerker bij 'Sterker sociaal werk'.

Meer eigen regie

‘Tessa is een robot in de vorm van een bloempot, gecreëerd door het bedrijf Tinybots', vertelt ze. 'Ze kan praten en bijvoorbeeld muziek afspelen. Tessa staat thuis bij een aantal mensen met beginnende dementie, om hen te herinneren aan bepaalde activiteiten.'Joëlle: ‘Tessa zegt bijvoorbeeld: Pim is vandaag jarig, bel hem even op. Of: De chauffeur van de dagbesteding komt zo, kleed je even aan. Een aantal mensen heeft daar heel veel baat bij. Zij kunnen langer zelfstandig wonen en tegelijkertijd contact houden met mensen uit hun vertrouwde omgeving.’ Lachend: ‘En er zijn ook mensen die na 3 dagen roepen: haal dat ding weg! Die reactie zien we vaak bij mensen in een minder gevorderd stadium van dementie. Zij hebben er (nog) niet veel profijt van.’

‘Er was soms angst en twijfel’, zegt Joëlle. ‘Gaat Tessa dan persoonlijk contact vervangen?’ Die angst bleek puur bij de zorgverleners te zitten. Deelnemers hebben daar geen last van. Ze legt uit: ‘Integendeel. Als je dochter belt en zegt dat je je moet aankleden, voelt dat betuttelend. Als Tessa het zegt, geeft dat juist een gevoel van eigen regie.’
- Joëlle van der Pol
Lees meer

Maakt overgangen makkelijker en voorspelbaarder

Mooi product, wij werken ermee binnen een locatie van Driestroom. Gebruikers zijn er zeer enthousiast over.

De meerwaarde zit hem vooral in het niet afhankelijk zijn van de begeleider. Samen met je maatje Tessa de dag structuur volgen. De reminder functie is prettig want ze hebben geen begeleider die voortdurend aan de deur staat. Voor cliënten die wat meer nabijheid vragen is het een goede voor aankondiging wat overgangen makkelijker maakt en meer voorspelbaar. We werken met VB / LVB cliënten met autisme.
- Wendie van der Veer (Teamleider bij Driestroom)
Lees meer
Wendie van der Veer
Teamleider bij Driestroom