Tessa is echt een geheugensteuntje

Gerard Nogarede (71) uit Zoetermeer kreeg vier jaar geleden de diagnose alzheimer. Hij en zijn vrouw Marjo (73) hebben nu bijna een jaar de kleine zorgrobot Tessa in huis. Die zorgrobot is onderdeel van een proefproject van de gemeente Zoetermeer.

Gerard: “Ik werkte als zelfstandig adviseur en kwam steeds slechter uit m’n woorden. Onze dochter werkt in het ziekenhuis en heeft onsgeadviseerd onderzoek te laten doen. Uit allerlei tests en medische onderzoeken volgdeuiteindelijk de diagnose alzheimer. Elke dag ga ik een beetje achteruit. De krant lees ik nietmeer en ook mijn rijbewijs heb ik ingeleverd.Gelukkig gaat het langzaam.”

Marjo: “Hij kan bepaalde woorden niet vinden en is steeds vaker iets kwijt. Ook wordt het steeds moeilijker om voor zichzelf te zorgen. Soms moet ik Gerard op het einde van de ochtend daartoe aansporen. Dat geeft steeds vaker conflicten. Onze casemanager van Vierstroom Zorg Thuis vertelde over het proefproject van de gemeente Zoetermeer. Voor deze pilot zouden zes mensen met alzheimer thuis een zogenoemde tinybot krijgen, een kleine zorgrobot die Tessa heet. Via een app op mijn telefoon of een van de kinderen kan ik Tessa op bepaalde momenten dingen laten zeggen. Vanmiddag gaat Gerard naar de dagbesteding, dus ik heb ingesteld dat Tessa vlak daarvoor vraagt: ‘Gerard, ga je je klaarmaken voor de dagbesteding?’ En als ik een dag weg ga, kan ik Tessa zo instellen dat ze vraagt: ‘Neem je nu een kopje koffie?’of ‘Ga je nu een boterhammetje eten?’

Het is echt een geheugensteuntje voor ons allebei en dat brengt rust. Tessa maakt het makkelijker voor mij om zonder Gerard van huis te gaan. Als ik op de golfbaan sta en ik denk aan iets dat Gerard nog moet doen, kan ik dat meteen invoeren op mijn telefoon.”

Gerard: “Handig hoor, dan krijg ik te horen: ‘Wil je hieraan of daaraan denken?’ Ik bemoei me verder niet met het instellen van Tessa. Ik heb een informatica-achtergrond, maar kan nu niets meer met computers. Het is te lastig voor me geworden, dus ik doe er geen moeite meer voor.”

Marjo: “Ik ben blij met Tessa, ofschoon we nu elkaar hebben en ik de opdrachten nog vertel. Als Gerard straks verder achteruitgaat, is het een welkome uitvinding, die eraan bijdraagt dat alzheimerpatiënten langer thuis kunnen blijven wonen.” Tessa is vooral ook heel nuttig voor mensen met alzheimer die alleen wonen. Voor hen kan deze robot ook echt gezelschap zijn. Ze kan bijvoorbeeld ook muziek afspelen die geprogrammeerd is. Ook is er een script aan toegevoegd. De robot wordt nog steeds doorontwikkeld.”

Zie oorspronkelijk artikel in Vierstroom magazine Winter 2019

- Gerard en Marjo Nogarede
Gebruikt momenteel al een jaar Tessa