Training center

Op deze pagina leer jij Tessa in te zetten als hulpmiddel. Zo kan jij iemand helpen om zelfstandiger te leven.

Tessa de Vaan zal je begeleiden in deze training. Ze helpt zorgaanbieders om Tessa zinvol in te zetten als onderdeel van de zorg. Ze doet dit vanuit haar achtergrond als toegepast gerontoloog en haar ervaring in de wijkverpleging en GGZ zorg.

Wat is Tessa, en hoe ondersteunt Tessa iemand?

Wat is Tessa?

Tessa is een sociaal robotje wat berichten uitspreekt, herinneren geeft, vragen stelt en muziek afspeelt. Deze worden ingesteld door de mantelzorger en/ of zorgverlener. Op deze manier biedt Tessa structuur en activeert Tessa de bewoner voor verschillende activiteiten.

Tessa de Vaan legt in deze korte video uit wat Tessa is, en hoe Tessa werkt.

Hoe ondersteunt Tessa iemand?

Door een ongeluk, een ziekte of een aandoening functioneren de hersenen van sommige mensen minder goed. Dit kan zich uiten in verschillende klachten (symptomen), bijvoorbeeld: moeite met het nemen van initiatief, geheugenproblemen of gebrek aan tijdsbesef. Deze klachten kunnen tot vervelende problemen (zorgvragen) leiden. Bijvoorbeeld gebrek aan zelfverzorging, ondervoeding, onrust, gebrek aan structuur, of conflicten.

Tessa geeft verbale ondersteuning voor de klachten. Hierdoor kan iemand weer meer zelf, en worden de problemen verminderd. Zo heeft iemand minder zorg nodig en krijgt haar (of zijn) zelfstandigheid terug.

Tessa is dus een hulpmiddel, net als een rolstoel, maar dan voor cognitieve ondersteuning.

Hoe werkt Tessa?

Tessa wordt ingesteld door de mantelzorger, zorgverlener of soms de bewoner zelf. Zo biedt Tessa verbale begeleiding aan de bewoner.

Wat kan Tessa?

Gesproken berichten

Tessa spreekt berichten, herinneringen of vragen uit met haar vriendelijke stem op ingestelde tijden.

Spraakherkenning

Na het stellen van een vraag luistert Tessa naar het antwoord en laat “ja” of “nee” zien in de app.*

* Tessa stelt alleen gesloten vragen om onrust te voorkomen

Scripts

Tessa kan scripts gebruiken om berichten te herhalen of te reageren op basis van de reactie op een vraag.

Met een script kan je instellen hoe Tessa reageert op het antwoord van de bewoner

Muziek

Tessa kan muziek afspelen op voor ingestelde tijden.

Ervaringsverhalen van gebruikers en zorgorganisaties

Een ervaringsverhaal uit de praktijk hoe Tessa iemand ondersteunt

Voorbeeld uit de GGZ (Kwintes)

Voorbeeld uit de wijkverpleging ( ZorgBalans)

Bij wie kan Tessa helpen?

De inzetwijzer

De inzetwijzer geeft een overzicht van de dingen waar Tessa bij kan ondersteunen. Hiermee kan je zien wie, en waarbij Tessa kan helpen. 

In onderzoeken accepteerde ongeveer 75% van de mensen Tessa en bij ongeveer 90% van die mensen helpt Tessa om de zorgvraag te verminderen.

Tessa is een hulpmiddel voor een cognitieve beperking en wordt ingezet bij dementie, autisme, niet aangeboren hersenletsel, psychosociale aandoeningen, verstandelijke beperkingen en mensen die ondersteuning nodig hebben op structuur door andere redenen.

Als gevolg van deze aandoeningen functioneren de hersenen minder goed. Het effect verschilt per persoon, maar iemand kan bijvoorbeeld moeite hebben met: initiatief nemen, het verwerken van nieuw prikkels, of dingen onthouden.
Deze klachten leiden tot verschillende problemen, of zorgvragen. Bijvoorbeeld: gebrek aan persoonlijke verzorging, ondervoeding of weerstand bij onverwacht bezoek. 

Tessa kan deze zorgvragen oplossen door de klachten van de cognitieve beperking te verminderen. Tessa vermindert deze klachten met verbale ondersteuning die specifiek is aangepast op de bewoner en de zorgvraag.

Tessa kan dus waarschijnlijk helpen als de zorgvraag voortkomt uit problemen die kunnen worden opgelost met verbale ondersteuning. Met de inzet wijzer kan je op een makkelijke manier kijken of er een match is tussen de zorgvraag en Tessa.

Hoe introduceer ik Tessa?

Een goede start is het halve werk. In het geval van Tessa betekent dat de bewoner Tessa accepteert en verwelkomt in zijn, of haar, huis. De video geeft 5 simpele stappen hoe je Tessa goed kan introduceren.

Wanneer je met de bewoner bespreekt welke berichten die graag in Tessa wil hebben kan je inspiratie kaartjes gebruiken. Deze zitten in de doos met Tessa.

Hoe gebruik ik Tessa?

Praktische voorbeelden en tips hoe je Tessa goed kan inzetten.

Hoe stel ik Tessa in?

Via de Tessa web-app kan je de berichten instellen voor Tessa. Het Tinybots Helpcenter geeft een stap-voor-stap handleiding hoe je dit doet:

Inspiratie en voorbeelden

Dit overzicht geeft een aantal voorbeelden waar Tessa op wordt ingezet ter inspiratie.
Bij Inzet is het belangrijk om de berichten aan te passen aan de bewoner. Ieder persoon is immers anders en heeft een eigen behoefte aan ondersteuning, en wil op een eigen toon worden aangesproken. Zo kan Tessa persoonlijke zorg bieden.

Gepersonaliseerd ziet Tessa er ook goed uit 

Bewoners personaliseren Tessa. Hieronder een paar mooie voorbeelden.

Hoe installeer ik Tessa?

Let op: dit is alleen relevant wanneer je Tessa niet is voorgeïnstalleerd is met een MiFi

Sander laat in deze video zien hoe je Tessa installeert.

Je kan de quick guide via deze link downloaden.

Veel gestelde vragen en ondersteuning

Q: Geven mensen het bloemetje van Tessa water, en kan Tessa daar tegen? (+)

Q: Waar komt Tessa vandaan? (+)

Q: Heeft Tessa een camera en luistert ze mee? (+)

Q: Waar in huis moet Tessa staan? (+)

Q: Kan ik Tessa berichtjes in mijn eigen stem laten uitspreken? (+)

Q: Kan ik een gesprekje met Tessa voeren? (+)

Q: Wat kan ik doen als de bewoner niet goed reageert op Tessa, of als het tot onrust leidt? (+)

Q: Waarom ziet Tessa er zo uit? (+)

Heeft u een andere vraag?

U vindt meer veelgestelde vragen hier: Tinybots Helpcenter

Waar vind ik nog meer ondersteuning?

Tinybots helpcenter

Op het 'Tinybots Helpcenter' vind u alle technische ondersteuning voor Tessa. Mocht uw vraag er niet tussen staan, dan kunt contact opnemen met ons en helpen we u verder.

Facebook gebruikersgroep

Er is een actieve gebruikers groep op Facebook. Hier kunt u in contact komen met andere gebruikers.. Uw vragen stellen, ervaringen delen of inspiratie opdoen.

Uw zorgaanbieder

Als u de Tessa inzet vanuit een zorgaanbieder. Dan kan u voor alle organisatorische vragen contact opnemen met uw zorgaanbieder.