Academy het Dorp doet onderzoek in de gehandicaptenzorg

Maurits van Gurp
September 9, 2023

Een nieuw onderzoek naar zorgassistent Tessa

Tessa wordt primair ingezet binnen de wijkverpleging. Hier heeft ICT & Health ook een aantal keren over gepubliceerd met onderzoeken naar de doelmatigheid, o.a. vanuit Fontys Hogeschool, De Zorgcirkel en de Good Practice vanuit Coöperatie VGZ (zie link).

Het blijkt dat de verbale interventies van Tessa ook in de gehandicaptenzorg effectief zijn bij mensen met een Mild Cognitive Impairment (MCI). Eerder onderzoek van Academy Het Dorp is ook gepubliceerd in JMIR Publications.

Een voorbeeld is een cliënt waar zorgmedewerkers soms voor het ontbijt al vijf keer op zijn kamer komen om hem te herinneren. Tessa kan de client (Tijn) mogelijk helpen met verbale begeleiding om uit bed te komen, bij het aankleden (moet in goede volgorde en alles moet aan) en tandenpoetsen (met name voor de duur ervan). Dat zou tijd maar ook veel 'gezeur' en 'gedoe' schelen.ZoTeg start nu een onderzoek om ook de tijd- en kostenbesparing en doelmatigheid te valideren. Dit zal plaatsvinden met een aantal betrokken zorgaanbieders.