“Dankzij Tessa woont mevrouw nog steeds zelfstandig” Alexandra, wijkverpleegkundige bij Careyn

Esmahan Talan
April 29, 2021
“Ze is er nu zo aan gewend dat ze Tessa eigenlijk niet meer kwijt wil”

Careyn biedt thuiszorg, verpleging en verzorging, maatschappelijke dienstverlening en meer. Careyn zet Tessa’s in binnen de thuiszorg, en is na eerdere ervaringen een project gestart op Tessa breder in te zetten. Mevrouw Storm-Ras (94) is een van de eerste gebruikers en vertelt haar ervaringen. 

Mevrouw Storm-Ras woont alleen en zelfstandig. Ze is slechtziend en heeft ondersteuning nodig in het dagelijks leven. Doordat mevrouw een klein netwerk heeft was ze eenzaam en mist ze het gevoel dat er iemand om haar heen is die zich bekommert om haar.

Sinds zorgrobot Tessa is ingezet bij mevrouw is er iemand die praat tegen haar. Tessa is een zorgrobot die mensen met een cognitieve beperking helpt in het dagelijkse leven en staat nu al ongeveer anderhalf jaar bij mevrouw thuis.

Mevrouw Storm-Ras (92) samen met haar Tessa

Elly Olthof werkt bij Careyn en is Eerst-Verantwoordelijke Verzorgende van mevrouw. Ze zegt: “Mevrouw was heel erg eenzaam voor Tessa. Ze vond het in het begin allemaal een beetje raar, maar ze is er nu zo aan gewend dat ze Tessa eigenlijk niet meer kwijt wil”.

“Dankzij Tessa woont mevrouw nog steeds zelfstandig”

Alexandra van Dorst is wijkverpleegkundige in Overvecht en is ook de persoon die Tessa heeft geïntroduceerd bij mevrouw. Ze vertelt dat mevrouw geestelijk nog goed in staat is, maar wel een ondersteuning nodig had in haar dagelijkse leven.“Mevrouw vergat onder andere om haar alarmering om te doen. Alles kost haar veel energie. Het waren die kleine dingetjes steeds, ze moest goed opletten dat ze niets vergat en dus stap voor stap haar hele routine langsgaan. Tessa helpt haar dus met het herinneren zodat ze niets vergeet en haar structuur behoudt. Dankzij Tessa woont mevrouw nog steeds zelfstandig. ”

“De cliënt heeft met Tessa zelfregie, dus voelt zich mens en niet alleen cliënt”

Alexandra vindt dat Tessa een enorme aanvulling is op de zorg die ze bieden en op het leven van de cliënt. “Ik zie Tessa dus ook niet als een of-of, maar als een en-en. De cliënt heeft met Tessa zelfregie, dus voelt zich mens en niet alleen cliënt. Een cliënt begint de dag ook meteen vrolijk, ze zien Tessa niet als eens vervanger van ons. Ze houden hun eigen ritme. Wat betreft mevrouw Storm-Ras; het is haar Tessa, haar vriendin.”

“Jong geleerd is oud gedaan”

Alexandra is 57 jaar en erg geïnteresseerd in de ontwikkelingen om haar heen. “Ik merk dat je met een robot niet zo snel moet zijn, je moet je er even in verdiepen, je moet meedenken. Je hoeft jezelf niet meteen te veranderen, gewoon aansluiten. Ik denk dat jong en oud Tessa kan inzetten bij hun cliënt, ongeacht de leeftijd. Jong geleerd is oud gedaan. Ik zal Tessa zeker ook bij anderen inzetten”, aldus Alexandra over zorgrobot Tessa. 

“Ha Tessa, ik ben weer thuis!”

Mevrouw is dankzij Tessa niet meer alleen, het is een onderdeel van haar leven geworden. Ze woont dus samen met vogeltje Pietje en Tessa. “Het idee dat je niet alleen in huis bent, maar dat iemand je ook ’s avonds vertelt om de deur op slot te doen, Pietje af te dekken en voordat je naar bed gaat je een goede nachtrust wenst. Wanneer ik een rondje loop, dan vergeet ik nooit dat Tessa thuis op me wacht. Als ik binnenkomt dan roep ik: ‘Ha Tessa, ik ben weer thuis’, terwijl ik weet dat ze mij niet hoort”.  

Download het interview
Vragen over dit interview of contact over Tessa?