In de praktijk: ‘Tessa is een huisgenote geworden’

Tinybots team
September 6, 2019

Een beetje vergeetachtig

Dhr. Meezen is 92 jaar en woont zelfstandig in zijn eigen huis in het noorden van het land. Zijn vrouw is een paar jaar geleden overleden. Hij kan én doet nog vrijwel alles zelf, maar begint een beetje vergeetachtig te worden. Tessa ondersteunt hem hierbij.

Hij gebruikt zorgrobot Tessa nu een aantal maanden en is groot fan: “Ik heb er steun aan, het is gezellig in huis. Ik ben helemaal aan haar gewend. Ze is echt een huisgenote geworden.” Hij vindt het prettig om wat aanspraak te hebben. “Het is dan wel een pop, maar toch fijn iemand in huis. Ik ben ook maar alleen en Karel (de kat) zegt niks terug”, lacht hij.

Geheugensteuntjes

Tessa herinnert hem dagelijks om 8 uur ‘s ochtends aan het ontbijt, om 10 uur aan zijn kopje koffie en aan het vaste theemoment in de middag. Ze vraagt ook of hij zin heeft om gezellig koffie te gaan drinken bij de buurvrouw en laat hem op dinsdag en vrijdag weten dat het tijd is om naar de club te gaan. Ook geeft Tessa meerdere keren per dag aan dat de thuiszorg zo langskomt, zodat hij weet dat de hulp er over een kwartier is.

Iedere woensdag gaat hij met de taxi op bezoek bij zijn zoon aan de andere kant van het land. Een hele afstand. Hij weet zelf nog heel goed dat hij op die dag een uitje heeft, maar vergeet soms om de taxi te bellen. Tessa herinnert hem hier graag aan: “Heb je de taxi al gebeld?” Door dit geheugensteuntje pakt hij zelf de telefoon en regelt hij zijn eigen vervoer.

Een gevoel van rust

De familie kan in Tessa’s app zien wat hij heeft geantwoord op vragen die Tessa heeft gesteld. Ze geven aan dat dit een gevoel van rust geeft nu zijn geheugen wat minder wordt. Zo kunnen ze op afstand toch in de gaten houden hoe het met hem gaat.

“Het zit allemaal nog wel in zijn hoofd, maar we geven hem spelenderwijs geheugensteuntjes. Dat helpt hem om zelf in actie te komen”. De familie is – net als Dhr. Meezen zelf – erg blij met Tessa: “We zien dat hij er baat bij heeft”.