Ingezonden brief: Stille Nacht met Tessa. Een waar gebeurd mirakel over een pratende plant.

Gebruiker
December 10, 2020

Op televisie zijn er tegenwoordig veel prachtige natuurfilms te zien.

De laatste die ik zag ging over vleesetende planten.  Prachtige planten die in staat zijn vliegen, muggen en andere insecten te vangen. Ik wist dat ze bestonden, maar het was zeer fascinerend om te zien!

Echter, nog fascinerender was mijn bezoek een dag later aan mijn 84 jarige schoonmoederAntje. Wat ik daar zag en hoorde  was een mirakel!

Nu moet ik er eerst even bij vertellen dat mijn schoonmoeder helaas Alzheimer heeft en daarom beschermd woont in een gebouw van Vitalis Woonzorg Groep aan deKloosterdreef, waar ze het overigens uitstekend naar haar zin heeft.  

Ik kwam bij haar binnen en maakte een kopje koffie voor haar en voor mijzelf. Ze heeft namelijk niet meer het besef om dat voor mij te doen. Dat vergeet ze gewoon. Ze vergeet zoveel helaas. Ze vergeet zelfs om te drinken met als gevolg dat ze regelmatig een blaasontsteking krijgt.

Toen we gezellig aan het kletsen waren gebeurde het! Uit het niets hoorde ik een stem die zei:

“Antje, vergeet je niet te drinken? Er staat drinken op de salontafel voor je”.

Ik schrok enorm! Waar kwam die stem vandaan? Nog groter was mijn verbazing toen mijn schoonmoeder netjes antwoord gaf en zei: “ ik ga nu drinken”. Vluchtig keek ik om mij heen. Wie praatte er? Ik ontdekte alleen een mooie bloempot met daarin een kunstplantje.

15 minuten later gebeurde het weer, die stem: “Antje, morgen moet u naar de oogarts. Vergeet niet uw mondkapje mee te nemen”. Ik draaide mijn hoofd meteen naar het geluid….DE BLOEMPOT!!

Een orakel. Een pratende bloempot met plant! Of een pratende plant met bloempot?

Aandachtig bekeek ik het. Ik vroeg aan mijn schoonmoeder; “wat is dat voor vreemd ding?”

“Dat is Tessa”, zei ze. Ik zeg: “Tessa?” “Ja” zegt ze. “Die helpt mij met alles. Die zegt dat ik moet drinken en dat ik de televisie uit moet doen als ik naar bed ga. En verteld mij wanneer het tijd is om te eten. Oh ja, en soms stelt ze ook weleens een vraag aan mij. Ze vraagt regelmatig of ik naar muziek wil luisterenen als ik dan “ja” zeg begint er prachtige muziek te spelen. Zelfs kerstmuziek!”

Mijn schoonmoeder ratelde maar door en door. Ik dacht er zo het mijne van….die Alzheimer toch. Pff.

Maar inderdaad, even later vroeg de plant (of bloempot?) “Antje, ga je straks koffie drinken in het restaurant?” Mijn schoonmoeder antwoordde met een nee. “jammer, het is zo goed voor u om er even uit te gaan. Tot ziens” antwoordde de bloempot.

Wat blijkt nu?

Tessa is de naam van een “robot-plant/bloempot” Dus inderdaad een pratende plant! Deze helpt ouderen die wat vergeetachtig zijn of fungeert als een pratende agenda. Ook kan je er je eigen favoriete muziek mee afspelen. Dus in deze kerst tijd ook het prachtige Stille Nacht.

Je kan het zelf aansturen of laten doen door bijvoorbeeld een van de kinderen.

Dit wetende ben ik thuis op mijn PC op zoek gegaan naar het nummer Stille Nacht, Heilige Nacht.

Ik had het ergens staan als mp3 bestand. Ik plande het in op 1e kerstdag om 9.00 uur. Dan zou mijn schoonmoeder wel wakker zijn dacht ik. En jawel! Om 9.05 uur werd ik gebeld door mijn schoonmoeder. “ Wat geweldig!” zei ze. Tessa kan zingen!!!”

Ze had een fijne 1e kerstdag.

-Joop Lobbes