“Met Tessa kan ik zorg op afstand bieden” Ellen - Verzorgende IG bij Zorgaccent

Esmahan Talan
February 9, 2021
Zorgaccent biedt ouderenzorg, woonzorg, wijkverpleging en gespecialiseerde zorg in Noord West Twente & Salland. Zorgaccent zet Tessa in als hulpmiddel binnen alle types zorg, en met name in de wijkverpleging. Ellen Dasselaar-Lichtenberg is verzorgende IG en deelt haar ervaring met de inzet van Tessa bij haar cliënten.

Hele dag in bed liggen, het eten duperen en de medicatie verwaarlozen. Dat is wat Ellen Dasselaar-Lichtenberg, verzorgende IG binnen ZorgAccent, vertelt over het gedrag van haar cliënt. Haar cliënt, mevrouw J. (78), is bekend met depressie vanuit het verleden. Daardoor komt mevrouw steeds meer tekort aan zelfzorg. Dat tekort zorgt ervoor dat ze steeds meer last krijgt van de depressieklachten en dat gaat ten koste van het structuur en regelmaat in haar dagelijkse leven.

Ellen Dasselaar-Lichtenberg

Ellen ondersteunt mevrouw J. met Tessa. Tessa is een kleine sociale zorgrobot, die structuur brengt in het dagelijks leven van mensen met cognitieve beperking(en). Ze helpt haar cliënt met het brengen van structuur en regelmaat. Ellen kan met Tessa zorg op afstand bieden, middels de app. Via deze app kan de zorgverlener onder andere vragen, herinneringen en melding instellen, die worden uitgesproken via Tessa. Zo kan Ellen, met de gegeven reacties van mevrouw, de zorg in de gaten houden. “Tessa is een toevoeging, ze vervangt mij niet. Ze geeft het voordeel dat ik naast mijn werk ook op andere momenten, zoals vanuit huis, kan kijken of mevrouw antwoord geeft”.

Bij mevrouw J. wordt Tessa ingezet op zelfredzaamheid; de medicijnen, het eten, naar bed gaan en opstaan. Tessa staat al ruim een jaar bij mevrouw en de eerste resultaten waren al na een maand zichtbaar. Dankzij Tessa heeft mevrouw nu minder last van haar tekort aan zelfzorg en kan haar dagelijkse activiteiten zelfstandig uitvoeren.Ellen vertelt ook dat mevrouw nu veel vrolijker is dan voorheen. “Tessa wordt ook vooral ingezet op de ontspanningsmomenten van mevrouw, zoals bij het lezen van een boek of het kijken van het journaal. Zo zal mevrouw niet alleen de noodzaak, maar ook de leukigheid van Tessa inzien”.

Werkt Tessa ook bij anderen?

Tessa wordt sindskort ook gebruikt bij een andere cliënt, met depressie én dementie. “Tessa is gewoon een hele toegevoegde waarde om bij mensen structuur aan te brengen”.Ellen vertelt dat een cliënt niet uit bed gaat, omdat hij of zij een hele lange dag voor zich heeft en daardoor een eenzame gedachte krijgt. Als de zorgverleners vragen of de cliënt wilt opstaan, wordt dat niet zo snel gedaan als wanneer Tessa het vraagt of zegt. De cliënt luistert volgens Ellen heel goed naar Tessa. “Als Tessa zegt dat ze wat moeten doen, voeren ze die taak ook uit.Zonder die structuur van Tessa valt de cliënt langzamerhand terug in het oude gedrag”.

“Onbekend maakt onbemind”

ZorgAccent zet momenteel al meer dan 25 Tessa’s in. Ellen vindt dat Tessa meer gebruikt zou moeten worden in de zorg. De baat is er dus niet alleen voor de cliënt, maar ook voor de zorgverlener zelf, vindt Ellen. “Met Tessa bied je een structuur in het leven van de cliënt. Zorg en technologie staat hoog in het vaandel bij veel organisaties, maar de stap naar het gebruik is nog wel hoog. Onbekend maakt onbemind”.

“Wij als ZorgAccent hebben gezien dat Tessa heel goed werkt bij ons, dus wij gaan het vaker inzetten”,aldus verzorgde IG Ellen Dasselaar-Lichtenberg over zorgrobot Tessa.

Download de blog in pdf
Vragen, wil je meer weten over deze inzet, of wil jij ook een Tessa inzetten? Neem contact op.