“Mevrouw kan dankzij Tessa nu meer zelf doen en krijgt meer eigenwaarde, een stukje zelfredzaamheid.” Sasja Vleugel, verzorgende IG bij Evean

Esmahan Talan
April 7, 2021

Evean biedt specialistische verpleging, verzorging en thuiszorg in Noord-Holland. Evean zet Tessa in binnen de wijkverpleging en vanuit casemanagement dementie.  

Zorgrobot Tessa helpt mensen met een cognitieve beperking in het dagelijkse leven, door ondersteuning en structuur te bieden. Sinds december 2020 wordt Tessa bij mevrouw van Schaik (90) ingezet. Mevrouw is zich niet meer goed bewust van de tijd. Tessa ondersteunt en geeft bijvoorbeeld aan dat het tijd is voor eet-en drinkmomenten, omdat mevrouw zich niet meer bewust is van die behoefte, zo blijft haar vocht inname in stand. 

Sasja Vleugel, verzorgende IG en lid van het innovatieteam binnen Evean, vertelt over de inzet van Tessa bij mevrouw van Schaik; “Tessa heeft absoluut meerwaarde voor mevrouw. Mevrouw heeft minder sturing nodig, ze is meer zelfstandig. Dat gevoel krijgt ze ook”.

“Met Tessa wordt er tijd gewonnen in de zorg”
Sasja Vleugel, verzorgende IG en lid van het innovatieteam van Evean, samen met zorgrobot Tessa.

Sasja vindt dat Tessa een goed hulpmiddel is en ervaart het als een goed alternatief voor bepaalde zorgmomenten, zoals inname van vocht. “Mevrouw kan dankzij Tessa nu meer zelf doen en krijgt meer eigenwaarde, het stukje zelfredzaamheid. Met Tessa wordt er tijd gewonnen in de zorg, ook voor ons als zorgverleners. Doordat we onze tijd beter kunnen indelen, kunnen we de stijgende vraag naar thuiszorg beter aan”.

Marjon van Schaik, dochter van de mevrouw, bestuurt vanaf haar mobiele telefoon de Tessa app. Ook zij ervaart de Tessa als een positief middel voor haar moeder. “Ik kan nu op afstand bijhouden of ze goed eet en vooral drinkt. Met Tessa gaat dat nu allemaal goed”. Marjon ziet baat bij Tessa voor haar moeder, maar ook voor hen als familie en raadt het ook zeker aan anderen aan.

“Tessa helpt mij herinneren dat ik aan alles denk” 
Mevrouw van Schaik, cliënte bij Evean, samen met haar Tessa

Mevrouw van Schaik vertelt dat ze heel tevreden is met Tessa en de noodzaak ziet voor de inzet. “Tessa helpt mij herinneren dat ik aan alles denk. Als ik even bezig ben met iets, vergeet ik nog wel eens om bepaalde dingen te doen. Tessa zorgt er bijvoorbeeld voor dat ik op tijd koffie of thee drink, want ik moet namelijk voldoende blijven drinken. Het beste aan Tessa is dat ze mij helpt en dat vind ik ook heel fijn en prettig. Ik vind het ook erg leuk dat ze er is en als ze er niet meer zou zijn, zou ik haar missen”, aldus mevrouw van Schaik, cliënte bij Evean, over Tessa.

Download hier het interview
Heb je vragen?