"Tessa geeft Bas eigen regie, en eigen regie is meer motivatie, zo heeft hij besloten" - Marleen, begeleidster bij Cello

Esmahan Talan
April 29, 2021

“Hoe kan Bas overzicht krijgen in zijn dag, ook met ADHD?”

Cello biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Cello zet Tessa in ter ondersteuning van ambulante en intramurale cliënten en is nu een project gestart om brede inzet voor te bereiden. Bas (31) is een van de cliënten waarbij Tessa wordt ingezet.

Voor Bas is het belangrijk om zijn hoofd leeg te krijgen. Dit komt doordat Bas is gediagnosticeerd met ADHD. Teveel dingen aan zijn hoofd zorgen voor stress en dat hij de dag niet meer kan overzien.

“Hoe krijgen we de dag van Bas zo rustig mogelijk én met zo min mogelijk stress?”, dat vertelt Marleen Verhoeckx, de persoonlijke begeleidster van Bas. De vraag voor Bas was dus volgens Marleen hoe ze overzicht konden krijgen in zijn dag, waar hij zelf ook enthousiast over zou zijn.

Afgelopen jaar mocht Bas vol trots meedoen aan een onderzoek binnen Cello, door een maand lang zorgrobot Tessa te testen. Tessa wordt ingezet bij mensen met een cognitieve beperking, om ze te helpen in het dagelijkse leven.

Marleen Verhoeckx, persoonlijk begeleidster bij Cello, samen met zorgrobot Tessa

Uit het onderzoek bleek dat Bas inderdaad baat had bij Tessa, hij deed wat ze zei. Marleen vertelt dat de resultaten ver boven verwachting waren en dat de stress van Bas was gedaald,hij had meer rust in zijn hoofd. Na dit onderzoek bleef Tessa dan ook bij Bas staan.

“Tessa vertelt hem wat er moet en gaat gebeuren, zo houdt hij overzicht in zijn dag”

Samen met een collega stellen Marleen en Bas samen Tessa in. Eens per week gaan ze voor de computer zitten en kijken we hoe de planning van de komende week eruitziet. “Wij praten over zijn week en over hoe zijn dagen eruitzien. Tessa maakt hem heel erg bewust van wat hij allemaal moet doen. Plus het zorg voor een stukje eigen regie. Eigen regie betekent ook meer motivatie, dat heeft hij zo besloten”, vertelt Marleen over Bas.

Voor Bas is het wekelijks plannen van de taken in Tessa heel erg fijn, het zorgt ervoor dat hij een overzicht krijgt over zijn dag en week. Marleen; “Ik stop er met mijn collega wel tijd in, maar zo krijg je wel een Bas die rustiger zijn dagen door kan komen. Dit zorgt ervoor dat het voor de andere begeleiders makkelijk wordt en minder achter Bas aan hoeven te gaan. Zo blijft de sfeer en relatie met Bas ook goed”.

“Tessa is echt een persoonlijkheid voor hem”

Marleen verteld dat periodes zoals Sinterklaas en Kerst best stressvol kunnen zijn voor Bas, omdat alles andersis. Ook alles rondom COVID-19 zorgt ervoor dat het wat minder gaat goed met hem. Met de ondersteuning van Tessa kan Bas de draad weer goed oppakken. “Tessa is een persoonlijkheid voor hem. Bas heeft dus echt baat bij Tessa, het is echt ondersteunend aan hem.”

Download hier het interview
Vragen over het interview, Tessa of zoek je contact?