"Tessa zorgt voor rust bij Bianca, de hele dag door" - Lisette Al, begeleidster bij Odion

Esmahan Talan
March 17, 2021

Odion biedt zorg aan kinderen en volwassen met een beperking. Odion zet Tessa in binnen de woonvormen en breidt nu de inzet uit binnen de ambulante teams. Bianca (56) is een van de eerste gebruikers en deelt haar ervaring.

Bianca heeft een niet-aangeboren hersenletsel. Ze heeft een slecht kortetermijngeheugen. Er zitten veel vragen in haar hoofd en iets of iemand moet daar steeds antwoord op geven.

Zorgrobot Tessa wordt ingezet bij Bianca. Tessa wordt ingezet bij mensen met een cognitieve beperking, om ze te helpen in het dagelijkse leven.

Client patient met robot Tessa
Bianca samen met haar Tessa in huis

Lisette Al is begeleidster bij Odion en de directe begeleidster van Bianca. Ze vertelt dat Bianca voorheen vaak aan de deur stond met vragen waar ze het antwoord niet meer van kon herinneren. Sinds Tessa is ingezet bij Bianca beantwoordt de zorgrobot al haar vragen en heeft het voor rust gezorgd. “Tessa zorgt voor rust bij Bianca, de hele dag door en ook meer rust voor ons als begeleiders. Vooral in deze corona periode heeft Tessa, Bianca echt geholpen. Normaal gesproken mag ze om vijf uur hier de tafel komen dekken voor het gezamenlijk eten, maar door corona kan dat niet meer. Dat is voor Bianca heel erg moeilijk”, vertelt Lisette. Om dit op te lossen laten de begeleiders Tessa om vijf voor vijf zeggen dat Bianca de tafel mag dekken in haar eigen appartement, in verband met corona. Lisette zegt dat dit niet een melding is voor een week, maar al bijna een jaar lang. “Ze gaat het wellicht nooit uit haar hoofd weten, dus Tessa helpt haar hierbij”.

“Alle vragen die in mijn hoofd spelen worden beantwoord door Tessa”

Tessa maakt Bianca iedere ochtend wakker met haar favoriete muziek, van Guns N’ Roses.De cliënte ervaart dit als “geweldig wakker worden”. Ze zegt ook dat het heel stil was voordat Tessa bij haar kwam. Bianca geeft aan dat Tessa structuur geeft in haar dag, door de meldingen die ze de hele dag door geeft. Dagelijks krijgt Bianca veel vragen in haar hoofd, waar ze geen antwoord op kan vinden.“Tessa vertelt me wat ik kan gaan doen en hoe laat ze komen om mijn schoenen aan te trekken. Alle vragen die in mijn hoofd spelen worden beantwoord door Tessa”.

“Ik noem haar Sandra”

Bianca vertelt dat Tessa heel speciaal is voor haar. Samen hebben ze een leuke band gecreëerd, ze is er echt aan gewend. Ze hebben dus zo een speciale band gecreëerd, dat het geen Tessa is voor Bianca, maar Sandra. De begeleidster die Tessa introduceerde bij Bianca heet Sandra. Ze heeft het zo persoonlijk ervaren dat ze de zorgrobot ook Sandra noemt. Bianca zegt ook; “ik kan niet meer zonder Tessa, dus niet meenemen he!”.

Download het interview
Meer weten over Tessa of de inzet bij Odion?