L1 laat zien hoe De Zorggroep Thuiszorg 100 Tessa's inzet. "Als meneer Huijs eraan herinnerd wordt, doet hij het zelf."

Gebruiker
March 11, 2021

Groene Kruis Thuiszorg is onderdeel van De Zorggroep Noord- en Midden Limburg en zet 100 Tessa's in binnen de thuiszorg. L1 is op bezoek bij meneer Huijs om te zien hoe dit gaat in de praktijk en interviewt meneer samen met zijn dochter en zorgverlener Heljo Peeters.

Bloempot
Gerrit Huijs is af en toe vergeetachtig. Schoondochter Kirsti Huijs legt uit: "Pap heeft verschijnselen van Parkinson en een, nu nog, lichte vorm van dementie. Voor ons is het een geruststelling dat hij er iedere dag aan herinnerd wordt om zijn medicijnen te nemen."

Gerrit Huijs woont zelfstandig. In 2013 is zijn vrouw Riet overleden. Op de kast in de woonkamer staat de zorgrobot. Tessa kan praten en niet bewegen. Ze lijkt op een bloempot met twee oogjes. Ze heeft een pakje aan en zelfs een plantje in een potje op haar 'hoofd'.

Stemgeluid
Volgens De Zorggroep is Tessa een soort vervanging van de telefoon. Zeker in corona-tijd biedt het uitkomst. Via een app wordt de robot gevoed met mededelingen of vragen. Schoondochter Kirsti Huijs heeft de Tessa-app op haar telefoon. Vanuit haar eigen huis kan ze berichten maken die Tessa op haar beurt op het gewenste tijdstip uitspreekt in de woonkamer van Gerrit.

Kopje koffie
De familie Huijs kan op deze manier goed communiceren met Gerrit. "Pap hoort niet meer zo goed. De telefoon is daarom lastig aan het worden. Het stemgeluid van Tessa is beter. Hij kan trouwens ook antwoord geven aan Tessa. Dat lees ik dan weer terug in de app."

De dagelijkse medicijnen-mededeling voor Gerrit Huijs is geprogrammeerd. De familie verstuurt ook andere berichten. Bijvoorbeeld dat er iemand langs komt om een kopje koffie te drinken.

Zelfstandig
De Zorggroep wil voor 1 juli honderd Tessa's plaatsen bij cliënten voor wie dat een oplossing is. Gerrit Huijs leeft ondanks zijn vergeetachtigheid een redelijk zelfstandig leven. Iedere dag komt er hulp voor zijn steunkousen en voor het douchen.

De hulp van Tessa stimuleert dat, vertelt zorgmedewerker Heljo Peeters. "We hoeven niet méér dan twee keer per dag over de vloer te komen om bijvoorbeeld de medicijnen aan te geven om er zeker van te zijn dat ze ook genomen worden. Als meneer Huijs eraan herinnerd wordt, doet hij het zelf."

Riet
"Iets meer leven in de brouwerij." Gerrit Huijs lacht als hem wordt gevraagd hoe het 'samenwonen' met Tessa bevalt. "Ze had eigenlijk anders moeten heten", vervolgt hij: "Riet was een betere naam geweest."

Bron: L1.