Op deze pagina leer jij Tessa in te zetten als hulpmiddel. Zo kan jij iemand helpen om zelfstandiger te wonen en regie op eigen leven terug te krijgen.
Tessa de Vaan begeleidt je in deze training. Ze is opgeleid als toegepast gerontoloog en heeft jaren gewerkt in de wijkverpleging en GGZ. Als 'Zorginnovatie adviseur' helpt ze zorgaanbieders om de gelijknamige zorgrobot Tessa zinvol in te zetten als onderdeel van de zorg.
Tessa is een sociale zorgrobot dat verbale begeleiding geeft. Ze is geduldig, vriendelijk en altijd beschikbaar. Ze geeft stapsgewijs instructies en herinnert je aan afspraken of dagtaken.
Hierdoor kan een persoon weer meer zelf en is er minder zorg nodig.
Bij wie kan Tessa helpen?
We hebben een inzetwijzer ontwikkeld om de juiste client te selecteren.
-> Download Inzetwijzer
Zorgrobot Tessa wordt ingesteld in de Tessa-app door de mantelzorger, zorgverlener of soms de gebruiker zelf. Het is zo eenvoudig als een berichtje schrijven en de gewenste dag en tijdstip selecteren. Een soort digitale agenda zeg maar. Tessa kijkt zelf in de digitale agenda wat ze moet uitvoeren of moet melden aan de gebruiker.
Een goede start is het halve werk. In het geval van zorgrobot Tessa betekent dat de bewoner Tessa accepteert en verwelkomt in zijn, of haar huis. In deze video geven we 5 simpele stappen hoe je Tessa goed kan introduceren.
We geven hier nog 6 Tessa's Top Tips mee. Zo zet u zorgrobot Tessa goed in.
Via de Tessa-app kan je Tessa instellen. Op onze Tinybots Helpcenter kan je handleiding, instructies en videos vinden over hoe je dit doet.
Het is wel eens voorgekomen dat een persoon water geeft aan het plantje, dit levert normaliter geen problemen op voor Tessa. De electronica zit in een ander compartiment waar water niet makkelijk in druppelt. Desondanks adviseren we niet om je Tessa een bad te geven.
Tessa heeft geen camera. En Tessa luistert alleen 10 seconden naar het antwoord nadat ze een vraag stelt. Ze slaat daarbij alleen “ja” of “nee” op. Dit antwoord wordt in de app weergegeven. Tessa kan zelf dus niet meeluisteren met gesprekken en de app-user (persoon die Tessa via de app instelt) kan niet zien wat er verder wordt gezegd. Zo wordt de privacy gewaarborgd.
Tessa spreekt altijd in haar eigen stem. Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om Tessa een eigen stem en daarmee een eigen persoonlijkheid te geven. Hierdoor worden de uitgesproken berichten van Tessa fijner ervaren vanuit een neutrale rol van Tessa. Voorbeeld: Een vraag gesteld (met de stem) van een dochter kan betuttelend overkomen, maar gesteld met Tessa's stem eerder als behulpzaam.
Tessa is ontworpen om de dagelijkse structuur en routines te ondersteunen bij mensen die hier behoefte aan hebben. Tessa is in die zin, niet specifiek ontworpen als een gezelschaps-robotje. Wel is het gebleken dat veel van de huidige gebruikers de Tessa gezellig vinden om in huis te hebben. Het doorbreekt de stilte. Tessa neemt het initiatief om op vooringestelde tijden de gebruiker te attenderen op een afspraak, de gebruiker te herinneren aan een taakje of de gebruiker te informeren van nieuws en berichtjes van naasten. Tessa kan ingesteld worden om voordat ze iets start eerst te vragen of het gewenst is, en zo kan ze wel reageren op de antwoorden van de gebruiker. Ook kan je Tessa instellen om nadien even te vragen of het taakje is gelukt en of het goed gaat.