Training center

Op deze pagina leer jij Tessa in te zetten als hulpmiddel. Zo kan jij iemand helpen om zelfstandiger te wonen en regie op eigen leven terug te krijgen.

Modules

Wat is Tessa?Hoe werkt Tessa?Voor wie?Introductie bij clientHoe gebruik ik Tessa?Installatie

1. Introductie

Tessa de Vaan begeleidt je in deze training. Ze is opgeleid als toegepast gerontoloog en heeft jaren gewerkt in de wijkverpleging en GGZ. Als 'Zorginnovatie adviseur' helpt ze zorgaanbieders om de gelijknamige zorgrobot Tessa zinvol in te zetten als onderdeel van de zorg.

2. Wat is Tessa?

Tessa is een sociale zorgrobot dat verbale begeleiding geeft. Ze is geduldig, vriendelijk en altijd beschikbaar. Ze geeft stapsgewijs instructies en herinnert je aan afspraken of dagtaken.
Hierdoor kan een persoon weer meer zelf en is er minder zorg nodig.

Bij wie kan Tessa helpen?
We hebben een inzetwijzer ontwikkeld om de juiste client te selecteren.
-> Download Inzetwijzer

3. Hoe werkt Tessa?

Zorgrobot Tessa wordt ingesteld in de Tessa-app door de mantelzorger, zorgverlener of soms de gebruiker zelf. Het is zo eenvoudig als een berichtje schrijven en de gewenste dag en tijdstip selecteren. Een soort digitale agenda zeg maar. Tessa kijkt zelf in de digitale agenda wat ze moet uitvoeren of moet melden aan de gebruiker.

-> Klik hier voor Ervaringsverhalen

4. Hoe introduceer ik Tessa bij mijn cliënt?

Een goede start is het halve werk. In het geval van zorgrobot Tessa betekent dat de bewoner Tessa accepteert en verwelkomt in zijn, of haar huis. In deze video geven we 5 simpele stappen hoe je Tessa goed kan introduceren.

5. Hoe gebruik ik Tessa?

We geven hier nog 6 Tessa's Top Tips mee. Zo zet u zorgrobot Tessa goed in.

-> Download Tessa's Top Tips

Via de Tessa-app kan je Tessa instellen. Op onze Tinybots Helpcenter kan je handleiding, instructies en videos vinden over hoe je dit doet.

--> Naar Helpcenter

Hoe installeer ik Tessa?

 • Stapsgewijs legt onze implementatie adviseur Sander Weijerman uit hoe je eenvoudig Tessa kan installeren.
 • In onze 'Quickguide' kan je alle stappen rustig nalezen.
  -> Download Quickguide
 • Meer informatie en instructies kunt u vinden op onze helpcenter.
--> Naar Helpcenter
Let op: deze instructievideo is alleen relevant wanneer je Tessa nog niet is voorgeïnstalleerd met een MiFi.

Hoe werkt de Tessa-app?

 • Stapsgewijs legt onze healthcare innovation trainer Demi Renard uit hoe je eenvoudig Tessa kan instellen via de Tessa-app.
 • Meer informatie en instructies kunt u vinden op onze helpcenter.
--> Naar Helpcenter
Let op: deze video legt alleen de basis features en functionaliteiten uit. Onze Tessa-app wordt nog verder uitgebreid. (Geplaatst September 2022)

Tools en templates

We werken veel samen met zorgorganisaties. Samen leren we en ontwikkelen we nieuwe ondersteunende tools. We updaten regelmatig de templates. Kijk regelmatig of je de laatste versie al hebt.
Laatste update: December 2020
 • Inzetwijzer - wijkverpleging v3.0
 • Installatie Quickguide
 • Voorbeelden en inspiratie
 • Tessa's Top Tips
Binnenkort te downloaden

Veelgestelde vragen

Is het erg als er water wordt gegeven aan Tessa?

Het is wel eens voorgekomen dat een persoon water geeft aan het plantje, dit levert normaliter geen problemen op voor Tessa. De electronica zit in een ander compartiment waar water niet makkelijk in druppelt. Desondanks adviseren we niet om je Tessa een bad te geven.

Heeft Tessa een camera en luistert ze mee?

Tessa heeft geen camera. En Tessa luistert alleen 10 seconden naar het antwoord nadat ze een vraag stelt. Ze slaat daarbij alleen “ja” of “nee” op. Dit antwoord wordt in de app weergegeven. Tessa kan zelf dus niet meeluisteren met gesprekken en de app-user (persoon die Tessa via de app instelt) kan niet zien wat er verder wordt gezegd. Zo wordt de privacy gewaarborgd.

Kan ik Tessa berichtjes met mijn eigen stem laten uitspreken?

Tessa spreekt altijd in haar eigen stem. Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om Tessa een eigen stem en daarmee een eigen persoonlijkheid te geven. Hierdoor worden de uitgesproken berichten van Tessa fijner ervaren vanuit een neutrale rol van Tessa. Voorbeeld: Een vraag gesteld (met de stem) van een dochter kan betuttelend overkomen, maar gesteld met Tessa's stem eerder als behulpzaam.

Kan ik een gesprekje met Tessa voeren?

Tessa is ontworpen om de dagelijkse structuur en routines te ondersteunen bij mensen die hier behoefte aan hebben. Tessa is in die zin, niet specifiek ontworpen als een gezelschaps-robotje. Wel is het gebleken dat veel van de huidige gebruikers de Tessa gezellig vinden om in huis te hebben. Het doorbreekt de stilte. Tessa neemt het initiatief om op vooringestelde tijden de gebruiker te attenderen op een afspraak, de gebruiker te herinneren aan een taakje of de gebruiker te informeren van nieuws en berichtjes van naasten. Tessa kan ingesteld worden om voordat ze iets start eerst te vragen of het gewenst is, en zo kan ze wel reageren op de antwoorden van de gebruiker. Ook kan je Tessa instellen om nadien even te vragen of het taakje is gelukt en of het goed gaat.

Heeft u een andere vraag?

Stuur ons een mail

Dank je wel.
We hebben je bericht ontvangen.
Oeps! Er is iets mis gegaan bij het verzenden. Probeer het later nog eens.